Psychologiepraktijk

Mentaal  Sterker   

Behandeling

Bij de keuze van het type behandeling wordt rekening gehouden met uw voorkeur en klachten. Hieronder staat een uitleg over de behandelmethoden die ik gebruik. En ook bij welke klachten deze behandelmethoden goed kunnen helpen.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Als je op dezelfde manier naar je problemen blijft kijken en er op dezelfde manier mee om blijft gaan, blijven je problemen bestaan. Je werkt bij CGT aan 'anders leren denken' en 'anders leren doen'. Je leert om anders naar je problemen te kijken en er anders mee om te gaan. Hiervoor maak je met je behandelaar gebruik van oefeningen. CGT werkt goed bij angstklachten, depressie, werkstress, nare ervaringen en problemen in relaties met anderen.

EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Resprocessing
en is een behandelmethode om nare ervaringen en trauma's te verwerken. Het kan ook helpen bij andere klachten zoals o.a. angstklachten, een negatief zelfbeeld en overmatig piekeren. EMDR wordt meestal als onderdeel van een totaalbehandeling toegepast.


Oplossingsgerichte therapie (OT)

Bij OT gaat het om het vinden van oplossingen voor problemen in plaats van het zoeken naar waar je problemen vandaan komen. Wat wil je bereiken? Waar word je blij van? Jij bepaalt het doel wat je wilt bereiken en welke weg je wilt volgen om dit doel te bereiken. De behandelaar kan je hierbij helpen. Samen met je behandelaar haal je, je kracht naar boven en ga je dit ook gebruiken. Oplossingsgerichte therapie kan samen gedaan worden met andere, meer probleemgerichte therapieën als gedragstherapie en EMDR. OT kan worden gedaan als je last hebt van depressieve klachten, angst, stress, burn-out en als gezinstherapie.

Acceptance and commitment therapie (ACT)
ACT gaat ervan uit dat vechten tegen psychische klachten, lichamelijke problemen en tegenslagen ten koste gaat van een waardevol leven.
In ACT wordt jou geleerd je te richten op zaken waar je wel invloed op hebt, zoals op wat je doet. In plaats van proberen wat je voelt en wat je denkt te veranderen.
ACT gaat om accepteren van emoties, gedachten en lichamelijke gevoelens.
ACT werkt goed bij leren omgaan met blijvende lichamelijke klachten en/ of beperkingen. Ook werkt het goed bij mensen met psychische klachten die meerdere behandelingen hebben gehad die niet (blijvend) hebben geholpen. 


Interpersoonlijke psychotherapie (IPT)
Veranderingen in de hoeveelheid of de aard van belangrijke relaties, kunnen een depressie uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
IPT is een kortdurende gesprekstherapie die speciaal bedoeld is voor mensen met een depressie. IPT kan ook gedaan worden bij mensen met een eetstoornis.
In de behandeling worden één of twee probleemgebieden uitgekozen om de behandeling op te richten. Bij IPT heeft dit probleem altijd te maken met veranderingen (van kort geleden) in relaties met belangrijke anderen.


E-health

Als het voor u passend is, wordt bij de behandeling gebruik gemaakt van e-health modulen. Hiervoor worden de modules van Therapieland gebruikt. Deze bevatten informatie, invuloefeningen, thuiswerkopdrachten en ook allerlei korte video’s die u in uw eigen tijd kunt bekijken. U krijgt uitleg over de problematiek, hoe het bij u werkt en u oefent in de praktijk hoe er anders mee om te gaan of anders over te denken. 


 

 

E-mailen
Bellen